Seko mums Šodien saziedoti jau 170.00 €

Palīdzība Dāgam Puriņam

Mazie solīši uz priekšu

Pirmām kārtām, gribam pateikt paldies visiem, kas ir palīdzējuši mūsu puisītim.

Līdz 4. novembrim Dāgam ar Lattelekom, Mārtiņa fonda un ziedot.lv starpniecību, kā arī, ziedojot mums personīgi, kopumā bija saziedoti 23 960 lati. Ar šo summu mums pietiks operācijai un rehabilitācijas uzsākšanai. Konts un palīdzības tālruņa numuri paliek atvērti, jo kopēja summa vēl nav savākta.

Konsultācijas Lundas Universitātes bērnu klīnikā Zviedrijā ir devušas pirmos rezultātus – veiksmīgi izvēlēta medikamentozā terapija ir krasi samazinājusi krampju lēkmju skaitu. Dāgs jau spēj noturēt galvu, ja viņu aiz rokām paceļ sēdus. Zviedru ārsti 14. oktobrī plānoto operāciju ir atlikuši uz 2 mēnešiem, uzskatot, ka stāvokļa uzlabošanās ļauj Dāgam kaut mazliet atgūt attīstībā nokavēto un uzkrāt spēkus.

No 6. līdz 12. decembrim mēs dodamies uz IAHP (The Institutes for the Achievement of Human Potential) Amerikas Savienotajās Valstīs, lai izietu vecākiem paredzētos sagatavošanās kursus, izmeklētu Dāgu un sagatavotu fiziskās terapijas programmu 6 mēnešiem.

Par to, kā Dāgam klājas tagad, varat lasīt Dāga vecāku vēstulē:

Rakstu, lai pavēstītu, kā Dāgam pēdējā laikā klājies.

Kā jau minēju, decembrī – kad Dāgam krampju nebija daudz un Lundas slimnīcas neirologs bija ieteicis ar operāciju nogaidīt, bijām uz ASV, IAHP (the Institutes for the achievement of the human potential, www.iahp.org).

Uz Institūta kursiem bija ieradušies vecāki no visas pasaules. Kopīgais visiem šiem 70 vecākiem – viņiem visiem ir bērni ar vieglākiem vai smagākiem smadzeņu bojājumiem. Daudziem bērniem ir krampji un daudzus no viņiem ir ieteikts atdot kā bezcerīgus valsts aprūpes iestādēs.

Pirmajā nedēļā vecāki tika iepazīstināti ar institūta filosofiju un darbības pamatprincipiem (lielos vilcienos ar tiem iespējams iepazīties Institūta izdotajā grāmatā Glenn Doman „What to do about your brain injured child“). Institūtam ir 50 gadu pieredze ar vairāk nekā 20 000 bērniem ar smadzeņu bojājumiem.

Viņu galvenais pamatprincips ir „The brain grows by use“ (smadzenes aug, ja tās tiek nodarbinātas). Bērnus, kas citviet diagnosticēti ar dažādu nosaukumu patoloģijām (tādu ir simtiem), viņi sauc par bērniem ar smadzeņu bojājumiem (brain injured). Viņi apgalvo, ka nav svarīgi, kad smadzeņu bojājums iegūts – pēc dzimšanas vai grūtniecības laikā (kā Dāgam). Galvenais – šādiem bērniem var palīdzēt. Institūts ir izstrādājis unikālu neiroloģiskās stimulācijas programmu, kuras rezultātā bojātās smadzenes aug un atjaunojas un bērns eventuāli atgūst fizisko un intelektuālo veselību. Institūta statistika liecina, ka 27% no „bezcerīgajiem“ kļūst pilnīgi veseli, 66% ievērojami uzlabo savu fizisko, fizioloģisko vai intelektuālo stāvokli, 7% diemžēl nav iespējams palīdzēt. Institūts ir pārliecinājies, ka smadzenēm neiroloģiski nobriestot vairumā gadījumu beidzas arī krampji.

Pirmajā nedēļā vecākiem mācīja noteikt savu bērnu neiroloģiskās attīstības līmeni (pēc Institūta izstrādātas neiroloģiskās attīstības programmas – The Institutes Dvelopmental profile) un izstrādāt rehabilitācijas programmu.

Nākamajā nedēļā institūta darbinieki izveidoja rehabilitācijas programmu speciāli Dāgam uz 5 mēnešiem. Šī apjomīgā neiroloģiskās stimulācijas programma paredz Dāga atrašanos uz vēdera uz grīdas visu dienu. Tā ietver 55 oglekļa dioksīda maskas dienā: Institūta darbinieki ir atklājuši, ka, ieelpojot oglekļa dioksīdu, organismā rodas trauksmes stāvoklis un šūnas atbrīvo tajās atrodošos skābekli; rezultātā smadzenes tiek labāk apgādātas ar skābekli. Masku izmanto arī krampju gadījumos, tos saīsinot un padarot vieglākus. Mēs veicam arī vizuālo, auditoro un taktilo stimulāciju, rāpošanas kustību atdarināšanu (patterning), slīdkalniņu (inclined floor; tas bērna smadzenēs rada ideju par kustību uz priekšu), speciālu diētu un krampju zāļu noņemšana. Dīvainā kārtā vai varbūt likumsakarīgi Dāgam kopš atgriešanās no ASV (divarpus mēnešus) navbijis neviena krampja. Viņam vēl tiek dotas pretkrampju zāles, bet līdz šim krampji ir bijuši gan ar šīm, gan visām iepriekš izmēģinātajām pretkrampju zālēm. Esam uzsākuši pretkrampju zāļu noņemšanu. Šī programmas daļa būs ļoti pakāpeniska; līdz maijam Dāgam vajadzētu būt brīvam no zālēm. Pēc Institūta domām smadzeņu bojājuma simptomu „ārstēšanai“ ar pretkrampju zālēm nav nekāda pozitīva rezultāta, tās tikai kavē bērna attīstību. Krampis ir organisma reakcija uz skābekļa trūkumu tāpat kā temperatūra ir organisma reakcija uz infekciju. Tāpat kā „nositot“ temperatūru, netiek pieveikts tās cēlonis, tāpat arī „ārstējot“ krampi, netiek izārstēts tā cēlonis.

Mēs uzturam kontaktu arī ar Lundas universitātes slimnīcas neirologu, kurš kā vienīgo risinājumu Dāga stāvoklī bija ieteicis kreisās puslodes izņemšanas operāciju. Pēdējās sarunas laikā viņš izteica patiesu izbrīnu par krampju pazušanu.

Visu programmu izpilda paši vecāki. Visas Dāga nomoda stundas un Dāga mammas diena ir aizpildīta pilnībā. Dāga tēvs strādā pusslodzi, jo programmā ir rāpošanu atdarinošs vingrojums (patterning), kam nepieciešami 3 cilvēki 8 reizes dienā (Dāga tētis, mamma un kāds trešais palīgs). Programma jāpilda 5 mēnešus, katru mēnesi sazinoties ar Institūtu, sūtot atskaites par padarīto, diētu un Dāga panākumiem. Nākamreiz mums Institūtā jāierodas maija beigās uz jaunas programmas izstrādi. Tā vecāki ik gadu ierodas divas reizes, kamēr bērns atlabis pilnībā vai arī kad Institūta darbinieki uzskata, ka viņi paši un bērna vecāki darījuši visu iespējamo, lai uzlabotu bērna fizisko, intelektuālo un fizioloģisko veselību.

Izmantojot izdevību gribu pateikties visiem, kas mums palīdzējuši. Institūtā uzzinājām, ka Dāgam, iespējams, ir cerība arī bez kreisās puslodes izņemšanas. Ar Jūsu atbalstu uz Institūtu varēsim aizbraukt 6 reizes. Tagad cītīgi pildām programmu un priecājamies, ka mūsu dēliņš beidzot sāk attīstīties.

Cerība ir visiem bērniem ar smadzeņu bojājumiem, garīgi atpalikušiem, bērniem ar cerebrālo trieku, epilepsiju, autistiem, hiperaktīviem, bērniem ar uzmanības deficīta sindromu un bērniem ar Dauna sindromu.

Dāgam var ziedot sabiedriskajā organizācijā “Mārtiņa fonds”, kas palīdz smagi slimiem bērniem.
Saņēmējs: SO “Mārtiņa Fonds”, Reģ Nr. 000801897
Konts: 575201016
Parekss Banka Citadeles nodaļa
SWIFT: PARXLV22
Norāde: Dāgam Puriņam

Ziedot.lv par ziedojumiem neietur nekādu komisijas vai starpniecības maksu. Visa ziedotā nauda 100% apmērā nonāk paredzētajam mērķim. Ziedot.lv administratīvās izmaksas netiek segtas no Jūsu ziedojuma.

Citi aktuāli projekti

Palīdzība Marekam Stienim

Ukrainas māja Latvijā

Palīdzība ukraiņiem ar kāju amputācijām

Osokina Brīvības festivāls Ukrainai un Latvijai

Par mums

Ziedot.lv ir labdarības organizācija, kas darbojas kopš 2003.gada, sniedzot iespēju privātpersonām un uzņēmumiem palīdzēt līdzcilvēkiem. Ziedot.lv piedāvā ērti un droši ziedot rūpīgi izraudzītiem un pārbaudītiem labdarības projektiem, sekot līdzi projektu virzībai un būt pārliecinātiem, ka ziedojums sasniegs mērķi.


Ziedojumu statistika

Šogad

1 507 240.22 €